lördag 14 november 2015

Terrorattackerna i Paris: ett försök till kontext

Det var med bestörtning som jag tog del av de knapphändiga rapporterna från terrorattackerna i Paris i går kväll, en känsla som förstärktes när jag vaknade och följde Ekots sändningar och började sålla i nyhetsflödet från händelserna.

Perspektiv är av väldigt stor vikt och likaså kontext. Många har sagt och skrivit en hel del viktigt och intelligent och jag tänkte samla en del här:

Claes Lönegård har gjort en grundlig genomgång av IS framväxt i Fokus, det är en mycket bra kuliss och historik som sätter saker och ting i perspektiv. Och alltid utmärkta Johanna Frändén levererade ett insiktsfullt och mänskligt inlägg från Paris tidigare i morse.

Twitter har annars varit föredömligt i att sortera i nyhetsflödet och sätta saker i kontext, där jag hittade en länk till det här inlägget:


Religionsprofessorn Reza Aslan diskuterade dessutom förra året bland annat huruvida Islam förespråkar våld på CNN och säger, grovt översatt och sammanfattat av mig nedan, på ett tydligt sätt:
”Är en religion våldsam? Nej, däremot kan en våldsam person bekänna sig till en religion.”
Statsminister Stefan Löfven adresserade nyss händelserna på en presskonferens. Han missade dock att nämna flyktingkrisen i den här historien, och det kanske inte är rätt tidpunkt eller tillfälle, vad vet jag, men Mona Sahlin, som numera är nationell samordnare, satte fingret på det hela strax efteråt i Rapports Extrasändning: Det är skillnad på en muslim och en terrorist och att de flyktingar vi tar emot i Europa i dessa dagar, flyr från just IS terrorvälde i Mellanöstern.

Polen har aviserat att man inte kommer acceptera flyktingkvoten med anledning av terrorattackerna i Paris, men att stänga gränser i det här läget är ju att stoppa människor från att fly från IS.

Och som Sophia uttryckte det när vi lyssnade på radion vid frukostbordet: stackars Europas muslimer. Som väl blir de som kommer att få ta skott för det här avskyvärda dådet, tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar